Главная » 2014 » Квітень » 2 » Відновлення популяцій чорноморського бичка.
00:29
Відновлення популяцій чорноморського бичка.

Біотехнічні  заходи  в  співпраці  з  Національним  природним  парком  «Джарилгацький»

Національним природним парком «Джарилгацький» розроблені  біотехнічні заходи щодо збільшення популяції чорноморських видів бичків, а саме бичка-кругляка.   Розпочато проведення біотехнічних заходів  з  виготовлення спеціального обладнання для збільшення місць ікрометання  з залученням учнів Скадовської ЗОШ №2, членів екологічної варти «Дельфін».  На протязі місяця школярі збирали пластикові пляшки, що є основним  матеріалом  для виготовлення  гнізд-нерестилищ. Днями  працівники  Парку та учні   взялись до справи і спільними зусиллями виготовили чималу кількість нерестових конструкцій. 

Провідний фахівець з еколого-освітньої роботи відділу наукової, еколого-освітньої роботи та рекреаційного благоустрою – Шешина Н.В. розповіла дітям про те, що «Джарилгацька затока  Чорного моря багата на промислові види риб, з яких найбільше поширений  і цінується рибалками  бичок чорноморський. Серед видів бичків що традиційно є об'єктами промислу на мілководдях затоки – бичок-кругляк, бубир, кнут (мартовик), пісочник, трав`яник  та  ін.

Значний  негативний вплив на ресурси бичків завдає  браконьєрський промисел  креветки.  В окремі періоди року в ятері  у вигляді прилову заходить  велика маса мальків  бичків,  що веде  до скорочення  їх популяції. У той же час бички є найбільш вразливими через  погіршеннях якості морської води. Масова загибель бичків спостерігається внаслідок заморних явищ, спричинених насиченням  сірководнем придонного шару води. Найбільш численний вид - кругляк, який завдяки міграціям здатний частково уникати районів з заморними явищами, відновлює  свою чисельність більш швидкими темпами.»

Перший етап виготовлення нерестилищ проходив у приміщенні школи 6 березня 2014 року. Учні допомагали працівнику НПП Малашкову Олегу Вікторовичу робити нерестилища.

 

 

З великим азартом діти долучалися до справи, разом з тим прослухали і коротку лекцію  про значення таких штучних нерестилищ.

 

Та це був ще не кінець спільних дій. До початку нересту залишилось небагато часу, а тому спільна робота  триває…

Знову діти плідно займалися пошуком пластикових пляшок, зносили до школи, адже часу до нересту вже майже не лишилось, а ще потрібно було виготовити значну кількість конструкцій. Назбиравши потрібну кількість, разом з працівниками Парку приступили до  їх виготовлення.

1 квітня з черговою партією зібраних пластикових пляшок учні продовжили роботу. На захід була запрошена голова Скадовського осередку ВЕЛ – Бартчук Ірина Дмитрівна. Ті, хто минулого разу їх  вже виготовляв, робили це як справжні знавці, спритно й майстерно, інші ж отримували навички, та  в підсумку всі були задоволені  від зробленого.  

 

 

Залишилось  тепер основне, правильно  розставити нерестилища і чекати  приємних  результатів, про що нас  обов’язково повідомлять працівники Національного парку.

Категория: Новини | Просмотров: 734 | Добавил: Ирис | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: