Главная » 2015 » Жовтень » 23 » Вміти захистити свої права і інтереси - потреба нинішнього старшокласника
17:42
Вміти захистити свої права і інтереси - потреба нинішнього старшокласника

     Самостійність - складне слово: сам стою. Але воно позначає ще більш складне – якість.      Людина методом проб і помилок вибудовує відносини з оточуючими людьми: близькими по духу і чужими, колегами і опонентами. Що в цей момент стає для нас орієнтиром, опорою, еталоном, системою координат? Ми бачимо у світі правових знань ту саму опору, яка здатна допомогти нам стати самостійним.
     23 жовтня ми мали змогу стати учасниками правової гри-квесту «Правила життя». Змагалися три команди учнів 9-11 класів. Основним завданням квесту було вирішення правових задач реального життя підлітка. Отримавши у вчителя правознавства Смирнової Г.О. дуже цікаві завдання –правові ситуації ми вирушили містом у пошуках відповідей.
Ми отримали можливість здобути інформацію з таких питань: яку відповідальність несуть неповнолітні за паління в громадських містах, чи може неповнолітній особисто звертатися із заявами до відділу внутрішніх справ, прокуратури, чи має право неповнолітня особа на зміну прізвища.
     На нашу думку ситуації були дуже актуальними, адже з такими питаннями дієздатності неповнолітніх ми зустрічаємося кожного дня.
     Надзвичайно корисною для нас стала інформація отримана від головного прокурору Скадовської районної прокуратури Кубатко Юлії Володимирівни щодо права неповнолітніх безпосередньо захищати свої права звертаючись до органів внутрішніх справ, зокрема вразі встановлення факту жорсткого поводження з дитиною з боку одного з батьків, але у випадку особистого звернення підклітка повинен бути офіційний представник дитини, зокрема законними представниками можуть бути батьки, усиновителі, батьки-вихователі, прийомні батьки, патронатні вихователі, опікуни, піклувальники, представники закладів, інші особи, які виконують функції опікунів і піклувальників.
     До органів прокурати неповнолітні не мають права особистого звернення. Але органи прокуратури мають право представляти або захищати інтереси підлітків в суді, якщо цього вимагає закон.
     Мабудь не серет, що явища паління неповнолітніх у громадських місцях є дуже масовим. Саме тому з питанням юридичною відповідальності неповнолітніх в даних випадках ми звернулися до начальника відділу внутрішніх справ Скадовського району Ткаченко Дмитра Дмитровича і з’ясували наступне, що в разі встановлення факту паління неповнолітніх на території навчального закладу скоєно адміністративне правопорушення згідно ст. 175/1. Куріння тютюнових виробів у заборонених місцях, яка зокрема передбачає, що куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради, - тягне за собою попередження або накладення штрафу від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
     Згідно ст. 184 кодексу України про адміністративні правопорушення в разі вчинення неповнолітніми віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років адміністративного правопорушення, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо встановлено факт правопорушення, а саме паління неповнолітнього на території навчального закладу, обов’язково повинні бути викликані батьки та складено акт про встановлення факту правопорушення. Якщо дане правопорушення встановлено вперше до неповнолітніх може бути застосовано відповідальність згідно Стаття 24-1 до неповнолітніх у віці від шістнадцяти до вісімнадцяти років можуть бути застосовані такі заходи впливу: зобов'язання публічно або в іншій формі попросити вибачення у потерпілого; попередження; догана або сувора догана; передача неповнолітнього під нагляд батькам або особам, які їх замінюють, чи під нагляд педагогічному або трудовому колективу за їх згодою, а також окремим громадянам на їх прохання.
     Знайшли ми ще одну цікаву відповідь на питання чи можуть неповнолітні змінювати прізвища, ім’я та по батькові у начальника юстиції Сахацької Ірини Сергіївни, яка зокрема визначила, що фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на власний розсуд змінити своє прізвище та ім'я. Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право змінити своє прізвище та ім'я за згодою батьків або піклувальника. Дитина, яка досягла чотирнадцяти років, має право на зміну по батькові у разі зміни її батьком свого власного імені. Державна реєстрація зміни імені проводиться за заявою фізичної особи відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем його проживання. Заява про зміну імені подається у письмовій формі за умови пред'явлення паспорта громадянина України. Для зміни імені фізичної особи, яка досягла чотирнадцятирічного віку, разом з відповідною заявою подаються свідоцтво про народження та довідка з місця проживання.Шістнадцятирічний заявник, який ще не отримав паспорт громадянина України, пред'являє свідоцтво про народження та довідку з місця проживання за умови, що з дня досягнення 16-ти років пройшло менше місяця.
     Ми учасники квесту вдячні спеціалістам державних органів за змістовні та компетентні відповіді і хочемо поділитися своїми враженнями:
     Тон Ангеліна, учениця 9 класу « на мою думку знання які ми отримали дуже важливі і пізнавальні, ми зрозуміли, що правознавство дуже корисна наука..»
     Біліченко Даниїл, учень 9 класу « у цілому ми отримали дуже позитивні враження, а знання пов’язані з правом, допоможуть у майбутньому»
     Алейник Карина, учениця 9 класу « розмова була корисною для мене, адже я дізналася чим займається управління юстиції та які я маю права у своєму віці»
     Голуб Ніка, учениця 10 класу « бесіда з очільником міліції була дуже цікавою і пізнавальною, завдяки правовому квесту ми зрозуміли, що паління неповнолітніх – не тільки є загрозою здоров’я – це є видом правопорушення, за яке можлива відповідальніст»
     Проценко Володимир, учень 9 класу « я сподіваюсь, що таких квестів буде більше у школі, адже вони сприяють розширенню наших знань на практиці»

  

 

 

Категория: Новини | Просмотров: 735 | Добавил: Ирис | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: